perjantai 4. tammikuuta 2013

Valmistin pitkästä 

aikaa pakurikääpä juomaa. Innostus tähän kääpään tuli viime kesänä, kun telkkarissa oli siitä juttua. Muistin, että varmaan tuollainen kääpämöykky löytyy meidän mökin koivusta. Siellähän se oli ja on ollut jo vuosia, vuosia :). Siitä sitten sahattiin, pilkottiin palasiksi, kuivattiin uunissa ja jauhettiin purkkiin, koko syksyksi on riittänyt ja tullut nautittua. Nyt on ollut pieni tauko ja näin uuden vuoden innolla aloitan jälleen pakurista nauttimisen. Juoma maistuu tosi puulle, maustankin pakuriteeni hunajalla, joku tykkäsi maustaa lakritsijuurella.


14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Itse uskon sen auttavan ihan yleiskuntoon, ei flunssaa jne.Ja pakurissa on tosi tosi paljon erilaisia vaikuttavia aineita mm. vitamiineja. Tuolla Jaakon sivuilla sivuilla on hyvin tietoa pakurista ja valmistuksesta (http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/)

   Poista
 2. Eipäs ollut aavistustakaan tällaisesta .. Mielenkiintoista ..

  VastaaPoista
 3. Niinpä... ja se oli hauskaa kun rupesi tuolla maisemia kuvaillessa tuijottamaan joka koivun kylkeen :). Nyt kun uutisissa puhutaan jälleen sikainfluenssasta, niin katsotaan onko kääpällä vaikutusta estää flunssa :)

  VastaaPoista
 4. Minullakin on purkillinen noita kuivia käkkänöitä tuolla jääkaapissa. Pitääkin kaivaa ne esille ja alkaa pakuriteen keittoon! Kiitos muistutuksesta! Itse aikoinaan ajattelin, että kipaisenpa tuolta metsästä hakemassa yhden pakurikäävän, mutta se ei kyllä käynyt yhtä helposti kuin sinulla... Tutkin aika monta sataa koivua, ennen kuin löysin oman kääpäni:D. Nyt yksi paikallinen tuttavani on innostunut asiasta niin paljon, että keittelee pakurikäävästä ihan uutetta - se on kuulemma vielä paljon tehokkaampaa kuin tämä tee. Pakurikääpää on muuten käytetty esim. Venäjällä nimenomaan syövän ehkäisyssä ja hoidossa. Ja Suomessakin sitä on juotu tikka-teen nimellä lähinnä kai kahvin korvikkeena pulavuosina.
  Ja se maku, se on minusta ihan ok. Joku kahvin ja teen välimuoto. Ihan juotavaa myös ilman sitä hunajaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä: tosi kauniita kuvia sinulla. Itsekin kuvailen nykään tosi paljon, mutta kun saisi vielä tuon pölyttyvän digijärkkärin käyttöön... Nyt kuvailen tuolla ikivanhalla pienellä Lumixilla, joka on kyllä yllättävän pätevä pieni kamera, vaikka onkin varmasti seitsemän vuotta vanha, ainakin :D

   Poista
  2. Me ollaan löydetty vielä yksi koivukääpä sen mökkikäävän lisäksi,kuten sanoit helpolla niitä ei löydä:). No näistäkin riittää vielä kevään puolelle ja etenkin kun on jauhanut käävät. Olen saanut pari työkaveriakin innostumaan käävän etsintään ja teen valmistukseen, se on kivaa puuhaa kun joutuu liikkumaan eri paikoissa ja katselemaan satoja satoja koivuja, eikä välttämättä löydä :).
   Kiitos kuvien kehumisesta:), monesti olen saanut ihania kuvia otettua pienellä vanhalla kameralla ihan automaattiasetuksella kuin järjestelmäkameralla.

   Poista
 5. Kiva, että tulit meille Vuonon Kimallukseen ja sain siten löytää tämän blogisi :) Valokuvasi ovat aivan uskomattoman upeita ja tykkään blogistasi kovasti - sait siis uuden lukijan ! Minä olen sienten suhteen hirmu arka, eli kantarelleja metsästän ja siihen se sitten tahtoo jäädäkin. Täytyypä ensi syksynä tähystää kääpien perään, koivuja kun on paljon täällä meilläkin päin. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 6. Kiitos!
  Ja kiva kun löysin sinun blogisi, ihanaa katsella mm. kuvia Norjan maisemista, tulee itselle aina kaipuu kesäloma reisulle Suomen pohjoiseen, olemme siis mieheni kanssa tosi ihastuneita lappiin ja Norjan puoellakin käyty, jolloin maisemat muuttuvat jälleen aivan huikean kauniiksi.
  Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Olen lueskellut myös pasurikäävästä ja tiedän, missä sitä on, mutta ottanut en vielä ole. Oletko huomannut terveysvaikutuksia?

  VastaaPoista
 8. Ainakin ihan perusjaksamiseen on vaikuttanut ja ei ole ollut sitä joka syksyistä flunssaa ja sama juttu on ollut miehelläni, vältytty antibioottikuureilta :). Eikä tule otettua erikseen mitään muita vitamiineja tablettien muodossa,kuten joskus aiemmin otimme.

  VastaaPoista
 9. Minä taas nimenomaan tykkään pakurin maanläheisestä mausta, herkkua suorastaan. Juon sitä joka päivä ja sekoitan joukkoon vähän maustettua teetä ja eteeristä piparminttuöljyä.

  VastaaPoista